Събития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

DSC 0083На 16 май 2022 г. в Големия салон на БАН тържествено беше отбелязана 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН, сега Център по тракология „Проф. Александър Фол“ в ИБЦТ–БАН. 

Директорът на ИБЦТ–БАН проф. д-р Румяна Прешленова припомни, че за 50 години в структурата работят и са работили над 50 изявени учени. По думите й изследванията на големите български учени Иван Велков, Христо Данов, Гаврил Кацаров, Георги Михайлов и много други създават основата, на която стои проф. Александър Фол, за да постави началото на самостоятелното институционално развитие на тази наука в БАН. Тракологията винаги се е развивала в тясно сътрудничество както със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, така и с Националния археологически институт с музей към БАН, където се извършват систематични археологически проучвания на обекти от тракийската история, посочи тя.

Чл.-кор. проф. дтн Стефан Хаджитодоров, заместник-председател на БАН, поднесе приветствие от името на ръководството на Академията и връчи на ИБЦТ–БАН почетен плакет – сребърен, за високи научни постижения в изследването и популяризирането на историята, културата и езика на Древна Тракия.

Доц. д-р Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, поднесе приветствие от името на ректора. Тя връчи на директора на ИБЦТ–БАН проф. Румяна Прешленова почетния знак на ректора на Софийския университет за принос в развитието на академичното сътрудничество между двете институции и по повод 50-годишнината от основаването на Института по тракология. 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

На 16 май 2022 г. д-р Тодор Чобанов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии гостува в предаването „История.бг“ на БНТ. Заедно с проф. Веселин Янчев и доц. д-р Георги Николов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ той говори по темата за многоликите столици на българите.

Запис на предаването е достъпен тук.

 

 

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Logo 50 Years Institute of Thracology 01На 16 май 2022 г. от 17:00 часа в Големия салон на БАН ще се проведе тържество по случай 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН, сега Център по тракология „Проф. Александър Фол“ в ИБЦТ–БАН. Сред чуждестранните гости на юбилейното честване са проф. М. Саяр, председател на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания, и професор О. Пикар, член на Академията за изящни изкуства на Франция.

В официалната програма е включено представяне на три издания: специално подготвената за събитието книга, съдържаща изследванията на повече от 30 учени, които са работили или работят в ИТ/ ЦТ от и.д. Ръководител на ЦТ доц. д-р Иво Топалилов; колективна монография за цинобъра в тракийската и римската култура в българските земи от проф. д.н. Валерия Фол, както и поредният брой на Thracia, посветен на проф. В. Фол, от проф. д.н. Ваня Станчева-Лозанова.

Две изложби във фоайето на БАН на тема „50 години от създаването на Института по тракология при БАН“ и „Тракологията и другите науки“ съпътстват честването.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

На 16 и 17 май 2022 г. Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките ще проведе петите Четения по тракология на тема „ТРАКОЛОГИЯТА – НАУКА БЕЗ ГРАНИЦИ“, посветени на проф. Александър Фол и на 50-годишнината от основаването на Института по тракология при БАН. Събитието традиционно е свързано с датата 15 май, от която Институтът по тракология функционира като самостоятелно научно звено на БАН, основано с Разпореждане № 185 на Министерския съвет на Република България от 12.05.1972 г. с директор-основател проф. дин Александър Фол.

Откриването на научната конференция ще се състои на 16 май 2022 г. от 10 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“ (Голям салон) в централната сграда на Българската академия на науките.

Тридесет учени от най-авторитетни научни институции – Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН, Национален археологически институт с музей при БАН; Национален етнографски музей при Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Нов български университет, Национален исторически музей, ще представят различни аспекти от научните си изследвания в областта на тракологията.

Материалите от конференцията ще бъдат публикувани в поредицата на Института за балканистика с Център по тракология при БАН Thracia 28.

ПРОГРАМА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Д-р Тодор Чобанов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии даде интервю за вестник „24 часа“ по повод Деня на Европа. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с българската национална доктрина, противопоставянето по остта „Изток-Запад“ и други.

Цялото интервю е достъпно тук.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Учени от Института за балканистика с Център по тракология са сред победителите в конкурса за млади и най-млади учени на БАН за 2021 г.

Гл. ас. д-р Александра Миланова от секция „Модерни Балкани“ получава наградата за млади учени „Професор Марин Дринов“ за постижения в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“.

Георги Юри Дикин, редовен докторант в секция „Модерни Балкани“, получава наградата за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов“ за постижения в същото направление.

Наградите целят да откриват и стимулират талантливите млади учени в БАН, да им позволят по-рано и успешно да осъществят международни научни контакти, да подпомогнат тяхното развитие и израстване, както и да направят работата в науката и по- специално в БАН по-привлекателна за млади и даровити специалисти.

Наградите на младите учени ще бъдат връчени на тържествено събрание на 23 май в БАН.

Пълен текст на съобщението на сайта на БАН

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

10.05.22 An antidote to anarchy Images of the monarchy in Greece and the Balkans 02Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да ви покани на публичната лекция на доц. д-р Спиридон Плумидис от Атинския университет на тема An "antidote" to anarchy: Images of the monarchy in Greece and the Balkans (19th – 20th centuries).

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 10 май 2022 г. (вторник) от 17:00 ч. в платформата Zoom.

Очакваме ви!

https://us02web.zoom.us/j/89489470402

 

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Д-р Тодор Чобанов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии даде интервю за вестник „168 часа“. Той говори по важни теми от историята на Стара Велика България, Византия и Киевска Рус.

Цялото интервю е достъпно тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Д-р Тодор Чобанов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии гостува в предаването „Нощен хоризонт“ на БНР. Той говори за историята на Волжка България от нейното възникване до унищожаването ѝ от монголите от Златната орда.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

SOLUN FESTIVAL 1 4Доц. д-р Гергана Дончева от секция „Култура на Балканите“ беше официално номинирана за новоучредената награда „Васил Гендов“, присъждана от Съюзa на българските филмови дейци (СБФД), в категорията „Специална награда за книга или теоретичен текст“ за своя труд Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози. За авторката това е второ подобно признание след номинирането ѝ през 2010 г. за нейната дебютна книга Образът на Балканите в балкански и западни филми: Стратегии за представяне в рамките на Българската филмова академия в категорията „Филмова теория и критика“.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

IMG 2319На 14 април 2022 г. в София директорът на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките проф. д-р Румяна Ил. Прешленова и ректорът на Академията за албанистика в Тирана проф. д-р Луан Пържита подписаха споразумение за сътрудничество. Двете институции ще си партнират за осъществяване на съвместни проекти, организиране на научни събития, разменени посещения на докторанти, специализанти, млади и утвърдени учени, подготвяне на общи академични издания и книгообмен.

На следващата работна среща ще бъдат обсъдени теми от взаимен интерес, които да бъдат разработвани в рамките на споразумението за сътрудничество между двете институции.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

12.04.22 Началото 50 години от създаването на Института по тракология 01Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да ви покани на публичната лекция на проф. дин Валерия Фол (ИБЦТ–БАН, УниБИТ) на тема „Началото: 50 години от създаването на Института по тракология“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 12 април 2022 г. (вторник) от 17:00 ч. в платформата Zoom.

Очакваме ви!

https://us02web.zoom.us/j/89489470402

 

Страница 1 от 16

Всички права запазени © 2022 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене