Събития

ЧЕТЕНИЯ ПО ТРАКОЛОГИЯ на тема ДРЕВНА ТРАКИЯ И ТРАКИТЕ: ПРОСТРАНСТВА И КОМУНИКАЦИИ, посветени на 85-годишнината от рождението на проф. дин Александър Фол

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Pokana Thracology Readings May 2018На 14 и 15 май 2018 г. ще бъде проведена национална научна конференция ЧЕТЕНИЯ ПО ТРАКОЛОГИЯ на тема ДРЕВНА ТРАКИЯ И ТРАКИТЕ: ПРОСТРАНСТВА И КОМУНИКАЦИИ, посветени на 85-годишнината от рождението на проф. дин Александър Фол, основател на Института по тракология – днес Център по тракология при Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Ал. Фол” при БАН.
Участват учени от редица университети, институти на БАН, музеи и културни институции от цялата страна, много от които са ученици на проф. Ал. Фол и негови последователи в изследванията на тракийските древности.
Откриването на научната конференция ще бъде в Големия салон на БАН, Централна сграда на БАН, ул. 15 ноември №1, на 14 май 2018 г. от 9:00 часа, където ще се състои и пленарната сесия. В нея са включени доклади, посветени на личността и делото на проф. Ал. Фол. Програмата е организирана в три секции, които ще се проведат в Заседателната зала на Центъра по тракология при ИБЦТ, БАН, на ул. Московска 13, и в Заседателната зала на Института за етнография и фолклористика с етнографски музей при БАН, ул. „Московска“ 6а, с чието партньорство се осъществява събитието.

Програмата на Четенията по тракология

„Невежеството/незнанието е порокът на душата. То се преодолява с воля. Волята за познание е воля за интелектуална енергия, която сътворява Всичкото/Благото, с други думи – божествената Цялостност.”
Александър Фол. Orphica Magica I. С., 2004, стр. 15

Александър Фол е роден на 3 юли 1933 г. в гр. София в семейство на потомствени интелектуалци. Майка му – Вера Бояджиева-Фол, е изявена писателка и една от основателките на Съюза на българските писатели. Баща му, Николай Фол, е писател, драматург, режисьор, културен деец и общественик, редактор на периодични издания, преводач. Той е кръстен от митрополит Кирил, който по-късно става патриарх на Българската православна църква. Учи

във Френския колеж в София, а след закриването му продължава обучението си във 2-ра мъжка гимназия. Учи пиано при известния пианист и композитор Димитър Ненов. Пише музика. Запазен е ръкопис на негова детска опера „Йо-хо-хо. Един училищен ден”.
Следва история в Софийския университет, а паралелно изучава и класическа филология. През 1966 г. успешно защитава докторска дисертация на тема “Траките в Италия и в западните провинции на Римската империя, I - III в.” и получава научната степен “кандидат на историческите науки”. През 1972 г. е избран за редовен доцент, а през 1975 г. за професор в Софийския Университет „Св. Климент Охридски”. През 1985 г. защитава научната степен доктор на историческите науки.
На 12 май 1972 г. с Разпореждане №185 на Бюрото на Министерския съвет на Народна република България е създаден Институт по тракология при Българската академия на науките, считано от 15 май 1972 г. Негов основател и пръв директор става професор Александър Фол. Той ръководи института до 1991 г. Автор е на повече от 400 научни монографии, студии и статии, публикувани в български и чуждестранни издания, както и на десетки научно-популярни статии и студии.
Инициира и организира в София Първия международен конгрес по тракология. С неговото активно сътрудничество следват международни конгреси в Букурещ (1976), Виена (1980), Ротердам (1984), Москва (1988), Палма де Майорка (1992), Констанца-Мангалия-Тулча (1996), София-Ямбол (2000), Кишинев (2004), Комотини-Александруполи (2005). През 1988 г. международната траколожка общност го избира за Главен секретар на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания, позиция, която заема до кончината си. През 70 и 80-те години организира международни археологически изследвания – българо-италианска (Рациария), българо-японско-холандска (селищна могила Дядово), българо-немска (селищна могила Драма), българо-френска (неолитно селище Ковачево). Най-бляскаво е популяризирането на тракийската култура по света чрез тракийската изложба, гостувала в най-големите музеи по света, организирана и научно ръководена от Александър Фол от 1974 до 2005 г.
Александър Фол е член-кореспондент на Германския археологически институт в Берлин (1975 г.), член на Академията „Медичи” във Флоренция (1988 г.), на Академия МИДИ в Париж (1988 г.), на Европейското общество за култура – Венеция (1992 г.), на Академията „Лайбниц” – Берлин (2002 г.), член-кореспондент на Югославската академия на науката и изкуствата – Белград (1991 г.), почетен член на Румънския Институт по тракология – Букурещ (1998 г.), кавалер е на Ордена за изкуства и науки на правителството на Франция (1998 г.), носител е на почетния знак с образа на Св. Кирил със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски” (2000 г.), на ордена „Св.св. Кирил и Методий” I степен и на орден „Стара планина” I степен (2003 г.).

Всички права запазени © 2020 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене