Събития

Ден на българската наука в гр. Монтана и научна среща „Българският Северозапад в историческите изследвания“

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

P1550219На 14.06.2019 г. в град Монтана се проведе Ден на българската наука, посветен на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Форумът беше организиран от: Регионален Академичен Център – Монтана, Община Монтана и Институт за балканистика с център по тракология – филиал Монтана.

В рамките на деня на българската наука се проведе научна среща „Българският Северозапад в историческите изследвания“, организирана от филиала на ИБЦТ–БАН. Събитието бе открито с приветствия на кмета на гр. Монтана Златко Живков, доц. д-р Борислав Великов, председател на 39-тото Народно събрание, чл. кор. проф. дин Александър Костов, директор на ИБЦТ – филиал Монтана.

Бяха изнесени два доклада от акад. Ячко Иванов, „Монтана и Северозападът в Българската академия на науките“, и от чл. кор. проф. Александър Костов, „Образованието на българските инженери и архитекти от област Монтана преди Втората световна война“.

На научната среща бе представен сборникът „Българският Северозапад в Европа – история и култура“ (ИК Тендрил). Той е резултат от конференцията „Българският Северозапад в културно-историческото многообразие на обединена Европа“, проведена през месец май 2018 г. Сборникът включва десет статии и студии на учени от ИБЦТ–БАН, РИМ–Монтана и ТДА–Монтана, които разказват за културното, социалното, икономическото и технологичното богатство на Монтана и региона, започвайки със съкровището от Якимово и стигайки до традициите в опазването на културно-историческото наследство днес. Изданието се осъществява под редакцията на чл. кор. проф. дин Александър Костов и с подкрепата на доц. д-р Борислав Великов и Община Монтана. Сборникът се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

P1550216P1550216

 20190614 140708 hdr orig

Всички права запазени © 2022 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене