Пътища и пътеки на европеизма на Балканите

Анотация.
Мрежата на европейското пространство, запазило една колективна памет, е пресечена от пътища и пътеки, преодолели разстояния, граници и езикови бариери. Въпросът за европейската принадлежност на Балканите и приносът им за континенталната идентичност на Европа е съществена част от проблема за духовните ценности, вградени в  архитектониката на Стария континент. Акцент в нашата Кръгла маса ще е европейскостта на балканските култури и ролята на югоизточноевропейските духовни елити, взаимодействали разумно през вековете с Изтока и Запада. Фокусът  е насочен върху европейските проекции на естетиката и изкуството, върху процесите на европеизация в хетерогенните балкански общества, комбинации от "модерни" и "немодерни" елементи. Чрез анализа и преосмислянето на амалгамата от различни цивилизационни пластове, очертали разноликия профил на полуострова, се надяваме да вникнем в сложните ракурси от духовното картографиране на Европа, в противоречивите визии за център и периферия, в историческата съдба на балканските хора, в духовните им постижения и срещата на православието, католицизма и исляма. Тези и много други въпроси, свързващи се днес и с властта на глобалното, което все повече оформя локалното и регионалното, формулират амбициозната ни задача да разбулим пъстрата мозайка от "другости" в духовната матрица на полуострова.  Проникването в неговите особености  очертава региона като динамична контактна зона, "топос на срещата" и сфера  на европейската духовна кохерентност.

Формат.
Очакваме през двата дни на тази научна проява да бъдат представени доклади в рамките на 15-20 минути. Моля да заявите предварително, ако презентацията ви изисква използването на мултимедия.

Краен срок за изпращане на заявки: 15 май 2011 г.

Заявки за участие (тема и кратко резюме до половин страница), моля изпращайте на следните електронни адреси: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.